Qeveria me sa duket dëshiron të ngulfase RTK-në duke privatizuar hapësirën editoriale!

Prishtinë – Në Kosovë, transmetuesi shtetëror RTK me sa duket po shkon në ngulfatje. Agjencia e privatizimit AKP ka vendosur të privatizojë ambientet dhe objektet që përdor RTK. Kjo mund të çojë në mbylljen e transmetimit të shërbimit publik. Gjithçka u bë e njohur vetëm përmes një reagimi publik nga këshilli i punës i RTK-së. Përfaqësuesit e punëtorëve tani po kërcënojnë të protestojnë kundër qeverisë.

“Ne do të parandalojmë shkatërrimin e RTK me çdo kusht. Ne jemi të vetëdijshëm se ekziston një pandemi, por nëse mbijetesa jonë dhe i vetmi medium i shërbimit publik në vend janë në rrezik, ne jemi të detyruar të përdorim të gjitha mjetet ligjore për ta mbrojtur atë ”, u tha këto ditë. Këshilli i Punëve (SPERTK) i bëri thirrje parlamentit kosovar që të ndryshojë ligjin e RTK “sa më shpejt të jetë e mundur”: “Ne i propozojmë parlamentit që lokalet në të cilat ndodhet Radio Televizioni i Kosovës duhet të transferohen në RTK dhe së bashku me qeverinë për të mbështetur RTK-në me një buxhet shtesë për rinovim “.

Ndryshimi u bllokua

Partia qeverisëse Vetëvendosje (VV) është, natyrisht, e bllokuar nga Kryeministri Albin Kurti që të miratojë një ndryshim të tillë në ligj. Në këtë sfond, këshilli i punës i RTK-së ka akuzuar Vetëvendosjen se dëshiron të destabilizojë transmetimet shtetërore që nga fundi i vitit të kaluar. Përveç kësaj, këshilli i punës e konsideron propozimin e Vetëvendosjes për shkarkimin e bordit të RTK si ndërhyrje të drejtpërdrejtë në ekipin editorial. “Nuk ka asnjë praktikë në vendet demokratike ku një parti politike ndërmerr hapa që minojnë pavarësinë editoriale të mediave publike dhe lirinë e fjalës në Kosovë,” tha ajo.

Udhëheqja e RTK-së nuk duan të komentojn; në lidhje me çështjen e privatizimit të planifikuar drejt AKP – ndoshta nga frika. Presidenti i SPERTK Gëzim Bimbashi tha për APA: Pa premisa, transmetuesi dhe puna e vetë gazetarëve do të rrezikohej. “Pa u gjetur një zgjidhje për ne, ne nuk do të lëshojmë asnjë objekt,” tha Bimbashi ashpër. “Dikuj” nuk i përshtatet transmetuesit të shërbimit publik, tha ai, pa përmendur partinë në pushtet.

Edhe me pare kishte tensione me RTK në qeverinë e mehershme, jetëshkurtër nën Kryeministrin Kurti. Kabineti Kurti I ndërmori hapat e parë në Mars 2020 për të shkurtuar buxhetin e stacionit radio me 2.8 milion euro krahasuar me vitin e kaluar. Drejtori i Përgjithshëm i Unionit Evropian të Transmetimit (EBU), Noel Curran, shkroi një letër me kritika ndaj Kurtit dhe Presidentit të Parlamentit dhe Presidentes aktual Vjosa Osmani. Curran paralajmëroi që transmetimet publike nuk mund të operohen më kështu. Deputetët e VV-së përsëri bënë thirrje publike që RTK të mbyllet plotësisht.

Presion në rritje

Që nga dhjetori presioni mbi RTK nga Vetëvendosje është rritur përsëri dhe ka arritur kulmin e tij në fushatën zgjedhore që çon në zgjedhjet parlamentare në 14 shkurt, gjë që çimentoi fuqinë e Kurtit dhe VV të tij të kundërshtuar prej kohësh dhe solli një ndryshim në politik elitë Qeveria është përplasur gjithashtu me media të tjera. Gazeta “Insajder” akuzohet se ka botuar një komunikatë “konfidenciale”, e cila duhet të jetë e arritshme për gazetarët sipas ligjit kosovar. Një telefonatë publike nga Ministri i Shëndetësisë Arben Vitia që prokurori publik duhet të ndërhyjë thirri policinë në fundjavë për t’u marrë me gazetën.

Përfaqësuesi i VV-së në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve të Kosovës, Sami Kurteshi, shkaktoi një skandal me një bindje batanije të Shtunën. Kurteshi tha që shumica e mediave në Kosovë po kryejnë “krime mediatike” sepse shumica dërrmuese e mediave janë “produkt i krimit të organizuar institucional” nga qeveritë gjatë 20 viteve të fundit.

Kurteshi tha pasi “Insajderi” raportoi se Ministri i Shëndetësisë Vitia nuk kishte arritur të nënshkruante një kontratë me prodhuesin e vaksinave Pfizer brenda afatit. Prokurori njoftoi të Dielën se ai kishte autorizuar policinë për të filluar hetime penale në çështjen për “zbulimin e sekretit zyrtar”. Për një kohë të gjatë, Kosova ishte i vetmi vend evropian që nuk ishte në gjendje të siguronte një vaksinë corona. Shqipëria ndihmoi vetëm në vaksinimin e personelit mjekësor dhe 24,000 doza arritën në Kosovë, me 1.8 milion banorët e saj, përmes programit të vaksinimit Covax të KB. (APA, 19 prill 2021)

Burimi: DER STANDARD

By mh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *